„Gátlástalanul” – Gátizom torna, mindennek az alapja

Miért van az, hogy dinnye nagyságura gömbölyödő pocak látványa mindenkiben boldog, megelégedett érzéseket hív elő, még a szülést követő has sokakban a szégyenérzet, a kellemetlenség, a frusztráció érzeteivel párosul? Büszkék is lehetnénk rá, hasunk tudatja a világ számára, hogy életet adtunk, tápláltunk, világra hoztunk. A valóság ezzel szemben nagyon más sajnos…

Szétnyílt hasizom – rectus diastasis

Manapság szinte minden várandós anyuka azon retteg, hogy neki vajon szétnyílik-e a hasa a várandóssága alatt. Jó pár dolgot a helyére kell tennünk a szétnyílt hasizom problémakört körüljárva. Igen, mindenkinek szétnyílik és ez így rendjén is van, nem tud máshogy lenni. A babának kell a hely, az egyenes hasizmok eltávolodnak egymástól. A kérdés az, hogy milyen mértékben és hogy ez a szülést követően mennyire képes regenerálódni. Ez is, mint a regeneráció egész folyamata sok tényezőtől függ.

Hasizom regenerációja

A jó hír az, hogy az esetek túlnyomó többségében speciális gyakorlatok segítségével visszarendeződik, és ismét be tudja tölteni tartó funkcióját, mely elengedhetetlen a gátizom megfelelő működése szempontjából is. Ennek a visszaalakulásnak a pozitív mellékhatása pocakunk ellaposodása.

Szétnyílt hasizom önvizsgálata

Otthon te is könnyedén megállapíthatod, hogy milyen mértékű a két hasizom közötti távolság. A következő videóban ehhez érhető instrukciókat találhatsz. Amennyiben 2 ujjnyi távolságnál nagyobbat állapítasz meg érdemes ezen a területen jártas szakértőhöz fordulnod, aki speciális gyakorlatsorokat állíthat össze számodra.

Mit ne csinálj!

Nagyon fontos, hogy szülés után ne végezd a közismert hasizom erősítéseket, mert ezek többet ártanak, mint használnak. Általános elv, hogy a köldököt a gerinc irányába húzva, a has űri nyomás kizárásával végezd a hasizom erősítő gyakorlatokat. Érdemes szakembertől elsajátítanod ezeket, hogy később otthon is biztonsággal végezhesd.

Tanfolyamok