Mi köze a légzésnek a szétnyílt hasizomhoz?

Andi Hortobágyi | 2019-05-27

Mi köze a légzésnek a szétnyílt hasizomhoz?

Gondoltad volna, hogy a has regenerációja nagyban függ attól, hogy lélegzel, milyen légzésmintát hozol? Figyeld meg levegővételkor, merre mozdul a köldököd, hogy távozik a levegő. Behúzod-e a hasad, préseled-e esetleg a levegőt a has irányába vagy felfelé?

A helyes légzés a belépő a sikeres regenerációhoz. Gondolj csak bele, ez az egyetlen olyan dolog, amit folyamatosan teszel. Mindig lélegzünk, és ha ezt egy rossz minta alapján tesszük, azzal bizony a hasunk számára is kedvezőtlen körülményeket teremtünk.

Mi történik, ha helyesen lélegzel?

Az úgynevezett bordaközi légzésnél, a levegő lentről felfelé áramlik minden kilégzéskor. A köldök a gerinc felé a bordakosarak egymás felé mozdulnak el. Belégzéskor a bordakosár tágul és a köldök egész picit emelkedik, de nem domborodik kifelé. Ezzel a légzéssel automatikusan bekapcsoljuk a hasizom mélyebb rétegeit, melyek a rekeszizom munkáját támogatják, segítve ezzel a szétnyílt hasizom regenerációját. Ezekre az izmokra nagy szükségünk van, hogy a két egymástól eltávolodott egyenes hasizmot ismét közelíteni tudjuk, szűkítve ezzel a szétnyílást. Ezekkel a mély izmokkal dolgozunk a regeneráció alatt majd, de az első lépés, hogy felismerjük és használni tudjuk a légzésünkben betöltött funkcióikat.

Mi a helyzet, ha rossz a légzésmintád?

Gyakran találkozunk azzal, hogy a légző gyakorlatoknál pont ellenkező folyamatokat tapasztalnak az anyukák, a fent leírtakhoz képest. Kilégzéskor elképzelhető, hogy valaki a köldök irányába présel és ilyenkor a köldök előre felé mozdul, növelve ezzel a has űri nyomást. Ebben az esetben a légzés, nem hogy nem támogatja a regenerációt, hanem annak gátjává válik.

Hogyan segítsd szétnyílt hasizmod regenerációját a légzéssel?

Először is csak figyeld meg, te hogy lélegzel. Kényelmes ülésben pár percig szemléld a légzésed. Majd végezz úgynevezett szegregált légzést, ami segít tudatosítani a tüdőd terét, a rekeszizom és a segédizmok működését.

Először hasi légzéssel lélegezz, a köldök mozdul előre-hátra, anélkül hogy akarattal behúznád vagy kitolnád a hasad. Aztán bordaközi légzéssel folytasd, itt a két tenyered lehet a bordakosáron és minden belégzésnél tapasztalhatod, ahogy tágul a tér, kilégzéssel a bordakosár süllyed. Majd a tüdőcsúcs területét is tudatosítsd, és a mellkasba lélegezz, az emelkedik és süllyed.

A második lépés, hogy egy semleges, neutrális medence és mellkas helyzet mellett használd a bordaközi légzést, ezzel megengedve a felületes nagy izmoknak, hogy pihenjenek és bekapcsolódhassanak a mélyebb izmok, melyek tudatos használatával elkezdheted az eredményes regenerációt. Erről egy következő bejegyzésben olvashatsz.

Ha érdekesnek találtad ezt a cikket nézz szét a blogon!

Amennyiben segítségre lenne szükséged szétnyílt hasizmod regenerációjához, várunk júni. 1.-én Pocak után hasizom workshopunkra!

Olvasd el további bejegyzéseinket is

Vagy iratkozz fel hírlevelünkre rendszeres tartalmakért!

A cikk szerzője

Andi Hortobágyi